Tüp Bebek

Döllenmeye hazır, olgun yumurtalar (MI ve MII) 12 mm ve daha büyük folliküllerden elde edilir. Devam eden tedavide;

17 mm ve daha büyük folliküllerin varlığı veya kan östrojen düzeyinin belirli bir seviyenin üzerinde olmasıyla birlikte follikülleri çatlatıcı ve yumurta olgunlaşmasını sağlayıcı ilaçlar kullanıyoruz (pregnyl, ovitrelle) ve ilacı takiben 34-36 saat içinde yumurta toplama (oosit pick-up, OPU) işlemine geçiyoruz.

“Zamanlamanın tedavi sürecinde çok önemli olduğu OPU işlemi, hasta ve doktor arasındaki uyumun en kritik olduğu aşamadır.”

Yumurta toplama (OPU) işlemi, ameliyathane koşullarında hafif genel anestezi altında vajinal ultrason eşliğinde ve steril bir ortamda gerçekleştirilir.

Ultrason probuna takılan bir kılavuz yardımıyla özel bir iğne kullanılarak uygun folliküller negatif basınçla aspirasyon edilir ve gerekirse yıkanarak laboratuarda değerlendirilir. Elde edilen yumurtalar incelenir ve döllenmeye uygunluk durumlarına göre işleme alınır.

“Hastaların OPU işlemi öncesi 6-8 saat aç kalmaları, genel anestezi ile ilişkili olası komplikasyon riskini azaltabilir.”

“OPU işlemi yaklaşık 15-20 dakika sürer. Genellikle 1-2 saatlik bir dinlenme süresinin ardından, hastalar, araç kullanımı gibi dikkat gerektiren aktivitelerden kaçınmak şartıyla günlük yaşamlarına geri dönebilirler.”

OPU sonrası rahmi gebeliğe hazırlamak için ilaç tedavileri (luteal faz desteği, LFD) kullanılır.

“OPU sonrası ateş yükselmesi, kanama, karın şişliği veya şiddetli ağrı gibi durumlarda derhal doktor ile iletişime geçmek önemlidir.”

Bir yanıt yazın