Tüp bebek tedavisi, fiziksel, psikolojik ve ekonomik olarak zorlayıcı bir süreçtir. Bu tedaviye başlamadan önce iyi bir planlama yapmak önemlidir.
Yumurtalık Rezervinin Değerlendirilmesi: Adetin ilk günlerinde Folikül Stimülan Hormon (FSH), Estradiol (E2), ve Anti-Müllerian Hormon (AMH) seviyelerinin ölçülmesi ve ultrason eşliğinde Antral Folikül (AF) sayımı, yumurtalık rezervi hakkında bilgi sağlar. Yumurtalık rezervinin iyi olması, tüp bebek tedavisinin başarılı olacağı anlamına gelmez, ancak bu sonuçlar yüksek doz ilaçlara ihtiyaç olmayacağını ve yumurtalık uyarımının iyi sonuç vereceğini gösterebilir. Ancak unutulmamalıdır ki yumurta sayısının yanı sıra kalitesi de önemlidir ve kadın yaşlandıkça kalitede azalma olabilir.
Semen Analizi: Erkeğin spermi sayısı, hareketliliği ve şekil bozuklukları semen analizi ile değerlendirilmelidir. Tüp bebek tedavisi sırasında kullanılacak spermlerin nasıl elde edileceği hakkında önemli bilgiler sunar. Mastürbasyonla elde edilen örnekte spermin bulunmaması durumunda ek testler yapılmalı ve gerektiğinde ameliyatla sperm elde etme seçeneği değerlendirilmelidir.
Rahim ve Rahim Boşluğunun Değerlendirilmesi: Embriyonun yerleştirileceği rahim boşluğunun uygun olduğundan emin olmak için ultrason, salin infüzyon sonografi veya histeroskopi gibi yöntemlerle değerlendirme yapılmalıdır.
Enfeksiyon Taraması: Tüp bebek tedavisi öncesinde özellikle hepatitler ve HIV gibi enfeksiyonlar açısından bir tarama yapılmalıdır.