Her işlemde olduğu gibi kürtajda da bazı riskler bulunur, ancak bu riskli durumlar, deneyimli ve yetkin kişilerin elinde azalır. Kürtaj esnasında bazı aletler kullanılır. Örneğin rahimi çekerek işlemi daha güvenli hale getirmek için rahim ağzını tutmaya yarayan tenakulum, gerekli durumlarda rahim ağzını genişletecek bujiler ve gebeliği almak için kullanılan kanül ya da küret gibi aletler kullanılır. Ayrıca işlemin ağrısız olması için yapılan lokal anestezi ya da damardan ilaçlı uyuşturma uygulamaları da bulunur.
Tüm bu aşamalar sırasında bazı istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir. Çok sık olmasa da rahim ağzında yaralanma (laserasyon), rahimde delinme (perforasyon), kanama, enfeksiyon gibi durumlar olabilir. Bu nedenle bu tür sorunların olmaması ve olması durumunda hızla tedavi edilebilmesi için kürtajın deneyimli bir hekim tarafından yapılması önemlidir.
Çok daha nadir bir durum, kürtaj sonrasında gebeliğin hala devam ediyor olmasıdır, yani işlemin başarısız olmasıdır. Bu yüzden işlem sonlandırılmadan önce ultrasonografi ile kontrol edilmesi önemlidir. Kanama çoğu kez geçicidir ve basit müdahalelerle durdurulabilir. Ancak çok nadir de olsa hayati risk taşıyan şiddetli kanamalar da olabilir ve bunların tedavisi için ameliyat gerekebilir.
Enfeksiyondan korunmak için mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır. Sıkça sorulan sorulardan biri de kürtaj sonrası çocuk sahibi olma durumudur. Cevap: Evet, kürtajı takip eden dönemde yeniden çocuk sahibi olmak mümkün olur, hatta koruyucu bir yöntem kullanılmazsa adet görmeden bile gebe kalınabilir.