Tüp bebek tedavisinde oluşan embriyolar, ısı, nem, pH gibi parametrelerde ana rahmin koşullarını taklit edebilen ve çok hassas ayarlarla kontrol edilen inkübatörlerde saklanır. Embriyolar, düzenli olarak mikroskop altında veya sürekli izleme sağlayan embryoskop altında incelenir ve kaliteleri değerlendirilir.
İdeal olan, bu hassas ortamın mümkün olduğunca sabit tutulması ve embriyoların inkübatörden çıkarılmadan değerlendirilmesidir. “Embriyoların bulunduğu inkübatörler, kamera ile izlenebilen yüksek teknolojili sistemlere sahiptir ve tüp bebek merkezlerinde bulunmaları büyük bir avantajdır.”
Embriyo değerlendirmesinde kullanılan kriterler şunlardır:
- Blastomer (hücre) sayısı,
- Blastomer büyüklüklerinin oranı
- Canlı olmayan parçacık oranı (fragmantasyon oranı)
Grade 1: Blastomerler eşit büyüklükte ve fragmantasyon yok Grade 2a: Blastomerler eşit büyüklükte ve fragmantasyon oranı %20’den az Grade 2b: Blastomerler eşit olmayan büyüklükte ve fragmantasyon yok Grade 2ab: Blastomerler eşit olmayan büyüklükte ve fragmantasyon oranı %20’den az Grade 3: Fragmantasyon oranı %20-50 arasında Grade 4: Fragmantasyon oranı %50’den fazla
Sağlıklı bir gebelik, kaliteli bir embriyonun sonucu olabilir, ancak kaliteli görünen her embriyodan sağlıklı bir çocuk elde etmek mümkün olmayabilir. Başarılı bir gebelik için sadece kaliteli bir embriyonun yanı sıra kadın yaşı gibi çevresel faktörler de önemlidir.