-
- Aşılama (İnseminasyon), özel tekniklerle hazırlanmış sperm örneğinin içinde yeterli sayıda sağlıklı sperm bulunan erkek menisinin, ince bir kanül aracılığıyla kadın rahminin içine enjekte edilmesi işlemidir. Bu yöntemle, daha yoğun ve kaliteli sperm konsantrasyonu elde edilir, böylece daha fazla sayıda sağlıklı sperm, kadının fallop tüplerine ulaşabilir ve orada yumurtayı dölleyebilir.
- Aşılama tedavisi için, kadının yumurtlaması (ovulasyon) gereklidir ve yumurtanın fallop tüplerine ulaşabilmesi ve spermle buluşabilmesi için en az bir fallop tüpünün açık olması gerekir.
- Aşılama tedavisi, özellikle erkeğe bağlı hafif sperm problemleri veya nedeni açıklanamayan kısırlık durumlarında tercih edilir ve tüp bebek tedavisinden önce bir seçenek olarak düşünülebilir.
- Ancak, kadının yumurtalık rezervinin az olması, kısırlık sürecinin uzun süre devam etmesi, ağır sperm problemleri veya birkaç deneme sonucu gebelik elde edilememesi gibi durumlarda tüp bebek tedavisi aşılama yerine daha uygun olabilir.
- Aşılama tedavisinde, kadının yumurtalıkları klomifen sitrat (örneğin Klomen, Gonaphene vb.) veya gonadotropinlerle (örneğin Gonal-F, Puregon, Menogon vb.) uyarılabilir. Gonadotropin uyarımları ile yapılan aşılama işlemlerinin gebelik şansı daha yüksektir. Yumurtalık uyarımını takip etmek için ultrason ve kan tahlilleri yapılır. Yumurtalar yeterince olgun hale geldiğinde, çatlatma iğnesi yapılır ve takip eden 34-36 saat içinde aşılama işlemi gerçekleştirilir. Aşılama sonrası hafif kasık ağrısı normaldir.
- Aşılama ile gebelik oranları genellikle %15 civarındadır. Aşılama öncesinde gelişen yumurta sayısı önemlidir, iki veya daha fazla yumurta gelişirse, çoklu gebelik riski artar.
- Eğer fazla sayıda yumurta gelişirse, aşılama yerine tüp bebek tedavisi daha uygun bir seçenek olabilir.
21 May