Bir süredir bebek istiyoruz, korunmadan birlikte oluyoruz ama hala gebelik yok.

Bir bebeğimiz var, ama hasta. Doktorlar, “kardeşi olsaydı tedavi şansı daha yüksek olurdu” dediler.

Ben ve eşimdeki bazı hastalıklı genler yüzünden çocuklarımız hasta doğuyor, artık sağlıklı bir bebek istiyorum…

Şikayetler uzayıp gider.

Amacımız, sağlıklı bir bebeğe sahip olmak. Bunun için gebe kalmak, gebeliği sürdürmek ve doğum yapmak gerek.

Gebe kalmakta zorluk çeken çiftlerde, uzun süredir uygulanan yöntemlerden en komplike ama aynı zamanda en başarılı olanı; TÜP BEBEK.

İleri kadın yaşı, yumurtlama kusurları, tüplerde tıkanıklık, yumurta ya da sperm sayısında azlık ya da belli bir sebep olmamasına rağmen bir süredir gebe kalamama gibi durumlarda tüp bebek tedavisi devreye giriyor.

Tüp bebek tedavisiyle ilgili bilgilere ulaşmak hiç de zor değil, Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz. Ama tüp bebek tedavisi için içinize sinen bir doktor bulmalısınız…

Tüp Bebek” İçin 32 Sıkça Sorulan Sorular

  1. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam iyi günler. Otuz yaşındayım, 19 aylık evliyim ve hiç korunmadık ama hamilelik olmadı. İlaçlı rahim-tüp filmi dışında her şey yapıldı ama hiç bir sorun yok dendi. Geçen ay klomen kullandım, yumurtam kendiliğinden çatladı ama yine hamilelik yok. Bu ay yine klomen kullanıyorum ve merakla sonucu bekliyoruz. Aşılamadan fayda görebilirmiyim diye çok merak ediyorum.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Sizin durumunuzda aşılama hala uygun bir seçenek olmakla beraber tüp bebek de bir yöntem olarak gündemde. Siz, sanırım denediğiniz bir yöntemden farklı bir yöntem denemek istiyorsunuz. Yine de adetli iken yapılacak bir ultrason muayenesinde antral follikül sayılarınız yumurtalık rezervinizi belirlemek ve tedavi için daha doğru bir öneriyi oluşturmak adına daha belirleyici olacaktır. Bol şans dilerim.

  2. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam kolaylıklar diliyorum. Kırk bir yaşındayım ve son tüp bebek denememi yapıyorum bu 7. olacak. Bu tedavi döneminde rahim ince kaldığı için gelişen 1 embriyomuz donduruldu. Artık transfer için hazırlıklar yapmayı planlarken doktorumuz bir tane daha embriyo üretip ikisini birlikte vermemiz konusunda bir öneri getirdi. Bu da yeni bir tüp bebek tedavisi demek. Maddi ve manevi olarak bizi zorlayacak ama şansımızın daha fazla olacağını söyledi. Eşim ve benim kafamız karıştı, bu durumda siz ne önerirsiniz?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba ben de size kolaylıklar dilerim. Sizin durumunuzdaki hastalarıma ben de bunu öneriyorum. Bu yöntemin bir adı var; embriyo pooling. Yani embriyo sayısını artırarak daha fazla sayıda embriyo ile transfer yapmak ve tutunma olasılığını artırmak. Evet yeniden benzer bir tedavi olacak ve garantisi de yok ama mali durumunuz buna uygunsa denemenizde fayda görüyorum. Şimdiden bol şans dilerim.

  3. Ziyaretçi dedi ki:

    Uzay hocam iyi günler. Otuz dört yaşındayım, 5 yıllık evliyim, 3 yaşında bir oğlum var, 1,5 yıl önce rahimde 1 bebeğim öldüğü için kürtaj yapıldı. Bir yılı aşkın süredir korunuyorum ama hamilelik olmadı. Tahlillerim iyi ama AMH: 0,6 çıktığı için tüp bebek dediler ama ben bir aşılama yaptırdım hamileleik olmadı şimdi yeniden aşılama diyolar ama ben artık tüp bebek istiyorum, sizin öneriniz ne olur?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Sizin durumunuzda aşılama hala uygun bir seçenek olmakla beraber tüp bebek de bir yöntem olarak gündemde. Siz, sanırım denediğiniz bir yöntemden farklı bir yöntem denemek istiyorsunuz. Yine de adetli iken yapılacak bir ultrason muayenesinde antral follikül sayılarınız yumurtalık rezervinizi belirlemek ve tedavi için daha doğru bir öneriyi oluşturmak adına daha belirleyici olacaktır. Bol şans dilerim.

  4. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler. Adetimle beraber tüp bebek tedavisinie başlayacaktık ama kontrolde yumurtalığımda kist olduğunu öğrendik ve kist eriyene kadar tedaviye başlamayacağız. Bunu hızlı eritecek bişey var mıdır diye merak ediyorum.

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      İyi günler, geçmiş olsun. Tüp bebek tedavisinde ilk basamak, yumurtalıkların uyarılması basamağı. Tedaviye adetli iken başlamamızın nedeni yumurtalıkların bizim vereceğimiz uyarıcı ilaçlara en iyi yanıtı vereceği ve siklusun bütünüyle kontrolümüz altında olmasına olanak sağlayacak olması. Ancak adetin 2. ya da 3. günü yaptığımız ultrasonda yumurtalıklarda aktif bir follikül ya da kist gördüğümüzde mecburen tedaviyi ertelemek zorunda kalıyoruz. Gördüğümüz follikülün aktif olup olmadığını ise kanda hormon düzeyine bakarak anlıyoruz. Bu aktif folliküller çoğunlukla kendiliğinden erir ancak ben, böyle durumlarda ilave bir ilaç kullanarak erimeye katkı sağlıyorum. Bol şans dilerim.

  5. Ziyaretçi dedi ki:

    Hocam iyi günler, Üçüncü tüp bebek denememiz de maalesef olumsuz sonuçlandı. Dördüncü denemeye başlayacağız yalnız bir şey kafamı karıştırıyor. Son denememde akşam iğnelerinde günlük dozum 375-450 ünite arasında değişmişti ve 2 yumurta toplanmıştı. Dördüncü denemede doktorumuz dozu yarı yarıya azaltıp, tedaviye bir hap ilave etti. Bu durumda yumurta sayım azalır diye korkuyorum, sizin görüşünüz nedir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Merhaba, geçmiş olsun. Tüp bebek denemeleri maalesef olumsuz olabiliyor ve bizler olumsuz biten bir tedaviden yapacağımız yeni tedavide sonucu değiştirmek için süreçle ilgili de bazı değişiklikler yapma ihtiyacı hissediyoruz. Son tedavinizde neredeyse en yüksek dozdan tedaviniz yapılmış ve 2 yumurta alınabilmiş. Bu durum sizin yanıt verme konusunda “zayıf yanıtlı” bir hasta olduğunuzu gösteriyor. Böyle durumlarda klasik tedaviler yerine farklı ilaçlar ve farklı dozlarla yeni bir tedavi süreci başlatabiliyoruz ki ben de böyle yapıyorum, mesela femara-antagonist protokol gibi. Sanırım doktorunuzda böyle düşünmüş, ama yine de en sağlıklı bilgiyi tedavinizi yapan doktorunuzdan alacaksınız. Mutlu sonlar dilerim, bunun için de bol şans.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir