Bir süredir bebek istiyoruz, korunmadan birlikte oluyoruz ama hala gebelik yok.

Bir bebeğimiz var, ama hasta. Doktorlar, “kardeşi olsaydı tedavi şansı daha yüksek olurdu” dediler.

Ben ve eşimdeki bazı hastalıklı genler yüzünden çocuklarımız hasta doğuyor, artık sağlıklı bir bebek istiyorum…

Şikayetler uzayıp gider.

Amacımız, sağlıklı bir bebeğe sahip olmak. Bunun için gebe kalmak, gebeliği sürdürmek ve doğum yapmak gerek.

Gebe kalmakta zorluk çeken çiftlerde, uzun süredir uygulanan yöntemlerden en komplike ama aynı zamanda en başarılı olanı; TÜP BEBEK.

İleri kadın yaşı, yumurtlama kusurları, tüplerde tıkanıklık, yumurta ya da sperm sayısında azlık ya da belli bir sebep olmamasına rağmen bir süredir gebe kalamama gibi durumlarda tüp bebek tedavisi devreye giriyor.

Tüp bebek tedavisiyle ilgili bilgilere ulaşmak hiç de zor değil, Amerika’yı yeniden keşfetmiyoruz. Ama tüp bebek tedavisi için içinize sinen bir doktor bulmalısınız…

Tüp Bebek” İçin 32 Sıkça Sorulan Sorular

  1. Ziyaretçi dedi ki:

    Kaç kez tüp bebek denemesi yapılabilir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Tüp bebek denemelerinde çok önemli bir amacımız var, bebek sahibi olmak. Tüp bebek denemelerinde yapılan tedaviler, kadında kalıcı sorunlara yol açmaz. Tedavi süresinde ortaya çıkan bazı rahatsızlıklar, tedavi sonrasında geçer. Tüp bebekle bebek sahibi olma şansı devam ettiği sürece bir sayı kısıtlaması olmadan tüp bebek tedavisi yapılabilir.

  2. Ziyaretçi dedi ki:

    Önce aşılama mı yoksa direkt tüp bebek tedavisi mi daha doğru olur?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Hamile kalmaya engel olan duruma bağlı olarak önce aşılama ya da direkt tüp bebek tedavisi yapılır. Kadında yumurta rezervi azalmışsa, tüpler tıkalıysa ya da erkekte sperm sayısı çok çok azalmışsa direkt tüp bebek tedavisine başlamak daha doğrudur. Ancak kadında yumurtlama bozukluğu var ve tüplerin açık olduğundan emin olunmuşsa ve ayrıca da yeteri kadar sperm varsa ilk önce aşılama denenebilir. Ancak uzunca bir süredir hamile kalınamamış ve tahlillerde bir problem saptanmamışsa da direkt tüp bebek tedavisine başlamak daha doğrudur.

  3. Ziyaretçi dedi ki:

    Tüp bebekte başarısızlığın sebebi her zaman anlaşılır mı?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Maalesef böyle bir durum söz konusu değil. Bugünkü bilgilerimiz ve takip yöntemlerimize göre en iyi kalitede embryoyu geliştirip, rahimin en uygun zamanında onu transfer ettiğimiz halde hamilelik elde edemediğimiz hastalarımız var. Çünkü tüp bebek tedavisi henüz evrimini tamamlamamış bir tedavi. İlerleyen yıllarda bildiklerimiz çoğalıp bilmediklerimiz azaldığında daha fazla sayıda başarılı sonuçlar elde edeceğiz.

  4. Ziyaretçi dedi ki:

    Tüp bebek tedavisinde embryo transferi döneminde başlanan ilaçlar ne kadar süreyle kullanılır?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Tüp bebek tedavisinde embryo transferi döneminde progesteron ağırlıklı ve ayrıca kan sulandırıcı takviyeli tedaviler başlanır, bu tedavilerin bütününe “luteal faz desteği” diyoruz. Kimileri progesteron tedavilerini 12 hafta, kimileri bebeğin kalp atışı görülünceye kadar devam ettirir. Bu tedavi devamlılığı doktordan doktora farklılık gösterir. Ben, kalp atışını gördükten sonra dozunu azaltarak 2 hafta daha devam ettiriyorum.

  5. Ziyaretçi dedi ki:

    Kısırlık araştırmasında kadında tüplerin açık olup olmadığını anlamak için yapılan histerosalpingografi işlemi kaç kez tekrar edilmelidir?

    1. Op. Dr. Uzay Yıldırım dedi ki:

      Histerosalpingografi (HSG), tüplerin açık olup olmadığını tespit etmek üzere yapılan bir radyolojik test yani röntgen çekiliyor. Bu işlem sonrasında kesin bir karar verilemiyorsa artık yeniden HSG yapmak değil, laparoskopi ile direkt olarak tüpleri değerlendirmek daha doğru olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir