Hamilelikte Panik Atak Geçer Mi?
Panik atak hastasıyım.Normalde atağım geldiğinde nefes almada çok fazla zorlanıyorum.ellerim ayaklarımda kan çekiliyor.Anne olmak istiyorum ama bu durum beni düşündürüyor.Hamilelikte panik atak geçebilir mi?
Hamilelikte panik atak yaşanır mı varolan panik atak geçer mi?
Fiziksel ve ruhsal değişimlerin kaçınılmaz olduğu hamileliği yönetmek oldukça önemli. Anne adaylarının, hamileliklerinden önce ya da hamilelik döneminde panik atak şikayetleri artabilir. Gebelik sırasında değişen hormonlar ve gebe kadınların depresyon ve kaygı durumuna yatkın olmaları, panik atak şikayetini tetikleyebilir. Gebe için ideal olanı, kendini yakın hissedebildiği ve her an ulaşabildiği bir kadın doğum doktorunun takibinde olması. Tabii gerekirse psikolog ya da psikiyatrist yardımını da unutmamak gerekir.
Panik atak hastasıyım. Benim sorum, hamilelikte panik atak geçer mi, bebeğe zarar vermemesi için ilaç kullanamayacak olmak beni düşündürüyor. Alternatif ne yapılabilir?
Panik atak sorunu yaşayan anne adaylarına; nefes egzersizleri, gevşeme egzersizleri, psikoterapi, spor, imajinasyon, üstüne gitme teknikleri ve son çare olarak ilaç tedavisi uygulanabilir. Panik atak rahatsızlığı yaşayan bir kadının, hamilelikle beraber, panik atağı iyice artacak veya sona erecek diye kesin bir şey söylemek doğru değildir. Gebeliğin, yakınlarınızın desteğiyle, mümkün olan en stressiz şekilde gerçekleşmesi hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşımakta. Aksi halde panik atak şikayetleri artabilir.
Hocam merhaba, eşimle gebelik planımız var ama eşim geçmiş zamanda panik atak süreci geçirdi tedavi oldu şuan gayet iyi gebe kaldığında tekrar bu durumun ortaya çıkmasından korkuyoruz sizce gebeliğe başlamadan önce bi psikiyatrik destek almalı mı?
Merhaba, gebelik sırasında değişen hormonlarla beraber gebe kadınların kaygı ve depresyon durumuna yatkın olmaları panik atak durumunu tetikleyebilir. Gebelik sırasında böyle gözlemleriniz olduğu zaman bir psikolog desteği ile süreci yürütebilirsiniz.
Panik atak rahatsızlığı olan hastalarıma hamile kalmaları durumunda, öncelikle ilaçsız tedavi yöntemlerini öneriyorum. Bunlardan ilki psikoterapi. Bir uzman psikologdan destek almak bu süreci kolaylaştırabilir. Hekim olarak, hastalarımın doğumla ilgili kaygılarını azaltmak için, doğum süreci hakkında tam ve en doğru bilgileri edinmelerini sağlıyorum.