Gebelik döneminde sağlıklı beslenme önemlidir. Ancak bu bilgileri aktarırken özendirici veya yönlendirici ifadelerden kaçınılmalıdır. İşte bu prensiplere uygun olarak düzeltilmiş metin:
Gebelerin yeterince dengeli beslenmeleri gereklidir; ne fazla ne de eksik.
Gebelik sırasında sağlıklı bir beslenme planı, hem anne hem de bebek için gerekli besin maddelerini içermelidir.
Gebeler, kilo kaybetmek yerine gebelikleri boyunca sağlıklı bir kilo artışı yaşamalıdır. Bu artış normal sınırlar içinde olmalıdır.
Başlangıçta fazla kilolu olan gebeler, genellikle toplamda 7 kilogramdan fazla kilo almamalıdır. Çok zayıf olan gebelerin ise gebelikleri boyunca 18 kiloya kadar kilo alması normaldir. Normal kilolu gebelerin kilo artışı genellikle 10-12 kilogram arasında olmalıdır.
Evet, gebeler ihtiyaçlarını karşılamak için iki kişilik bir öğün tüketmek yerine düzenli ve dengeli beslenmelidir.
Gebelerin kahvaltıyı atlamamaları önerilir, özellikle gece boyu süren açlıktan sonra kahvaltı önemlidir. Gebelik sırasında gelişebilecek diyabet riskini azaltmak için öğün aralarının uzun tutulmaması önerilir.
Gebelik döneminde özel diyetler veya formüller uygulamak yerine, sık ve küçük porsiyonlarla beslenmek daha uygundur.
Gebelik sırasında protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin yeterli alınması önemlidir. Proteinler büyüme ve gelişme için, karbonhidrat ve yağlar ise enerji sağlamak için gereklidir.
Protein açısından zengin besinler, kırmızı et, tavuk, balık, kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek vb.), süt ve yumurtayı içerir. Vejetaryen gebeler bitkisel kaynaklı proteinleri (kuru baklagiller, soya fasulyesi, soya sütü vb.) tercih edebilir.
Günlük enerji ihtiyacının büyük bir kısmı tahıllardan (ekmek, pirinç, makarna, bulgur, patates vb.) karşılanmalıdır.
Yağ ihtiyacı, balık, zeytinyağı, mısırözü, soya yağları veya az miktarda kuruyemiş (fındık, badem vb.) ile karşılanabilir.
Vitamin, mineral ve kabızlığı önlemek için gereken posa, sebzeler ve meyvelerle sağlanmalıdır.
Gebelikte, gün boyu bol su tüketimi önemli.