Kürtaj

İstenmeyen bir gebeliğin sonlandırılmasında kullanılan farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemler ilaçlı kürtaj ve vakumlu kürtaj olarak sıralanabilir.

İlaçlı kürtaj, ilaçların kullanımını takiben rahimin kasılması, rahim ağzının açılması ve gebeliğin dışarı atılması için bir sürenin geçmesini gerektirir. Ancak bu yöntemde düşüğün ardından rahimde parçaların kalma riski bulunur ve bu parçaların kürtaj ile temizlenmesi gerekebilir.

Eskiden kürtaj işlemi için metal aletler kullanılıyordu. Metal bujiler ile rahim ağzında açıklık sağlanır ve ardından metal küretler ile rahim içi kazınır, ancak bu yöntem bazen istenmeyen komplikasyonlara yol açabilirdi, örneğin rahim delinmesi veya kanama gibi ciddi sorunlar.

Şimdi ise çok daha güvenli bir yöntem olan vakumlu kürtaj kullanılmaktadır. Bu yöntemde kullanılan aletler plastik ve tek kullanımlıktır, yani her hasta için ayrı bir alet kullanılır ve başka bir hastada tekrar kullanılmaz. Bu yöntem menstrüel regülasyon (MR) olarak adlandırılır. Rahim içine steril plastik bir kanül (Karman kanül) yerleştirilir ve ardından negatif basınç ile rahim içindeki gebelik alınır. Bu işlem birkaç dakika içinde tamamlanır ve genellikle lokal anestezi veya hafif sedasyon ile yapılır, böylece hasta daha az ağrı hisseder.

Vakumlu kürtaj işlemi en fazla 5-10 dakika sürer ve işlem sonrasında ultrason ile kontrol edilerek içerde parça kalmadığından emin olunur. Bu işlem tecrübeli sağlık profesyonelleri tarafından güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Maliyet odaklı düşünerek güvenilmeyen yerlerde bu işlemi yaptırmamanın hayati sonuçları olabileceğini unutmamak önemlidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir