Kürtaj

VAKUM KÜRTAJ; (MENSTRÜEL REGÜLASYON, MR)

Vajinaya uygun boyutta bir spekulum yerleştirildikten sonra, manuel vakum aspiratör (MVA) uçları yani plastik yapıdaki Karman kanüller gebelik haftasına uygun olanı seçilerek rahim ağzından geçirilir ve rahim içine yerleştirilir. Negatif basınç yaratılmış aspiratör ile rahim içindeki gebelik alınır. Son yıllarda en çok tercih edilen teknik budur ve tek kullanımlık steril kanüller kullanılır.

DİLATASYON VE KÜRETAJ (D.C.)

Rahim ağzı metal bujilerle genişletildikten sonra, rahim içine itilen metal küretlerle gebelik alınır. Kullanılan aletler metal olduğu için Karman kanüllere göre komplikasyon riski daha fazladır.

ELEKTRİKLİ VAKUM ASPİRASYON

Rahim içine plastik kanül yerleştirildikten sonra ucuna elektrikli vakum aleti takılıp gebelik alınır. Genellikle mol ve servikal gebelik durumlarında uygulanır.

Yukarıdaki işlemler, çoğunlukla ağrılı işlemlerdir ve anestezi uygulaması gereklidir. Anestezi şekli, hastanın durumuna göre belirlenir.

  • Lokal Anestezi: Tercih edilen bir yöntem değildir. Rahim ağzına iğne ile yapılan ilaç enjeksiyonu ile ağrı azaltılır. Hasta uyanıktır. Daha önce doğum yapmış kadınlarda daha rahattır. Anesteziye karşı hassas olan hastalar veya anesteziyi tercih etmeyen hastalar için bir seçenektir.
  • Sedasyon Anestezi: Hastaya koldan enjeksiyon ile ilaç verilir ve uyku hali sağlanır. Hasta yapılan işlemi görmez ve hissetmez. İlaç kısa süreli etkilidir. İşlem tamamlandığında hasta hemen uyanır ve işlem sırasında yaşadıklarını hatırlamaz. 15-20 dakika dinlendikten sonra klinikten ayrılabilir.

Kürtaj Süresi

Anestezi altında kürtaj genellikle 5-10 dakika süren kısa bir işlemdir. Ardından hasta dinlenme odasında 15-20 dakika dinlenerek klinikten ayrılır. Kullanılan ilaçlar vücuttan hızla atıldığı için, işlem sonrası günlük aktivitelere geri dönebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir