Dış gebelik, gebeliğin rahim içi boşluğunun dışında başka bir yerde geliştiği bir durumdur.
Tüm gebeliklerin yaklaşık %2’sinde görülebilir.
Dış gebeliklerde tanı gecikmesi, kanama nedeniyle hayati risk taşıyabilir.
Dış gebelik en sık (%95) fallop tüplerinde meydana gelir, ancak nadir durumlarda yumurtalıklarda, rahim ağzında, rahim-tüp birleşim noktasında, sezaryen skarında ve hatta karın boşluğunda olabilir.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, çok sayıda cinsel partner, sigara içme alışkanlığı, tüp bebek tedavisi geçmişi, tüplerle ilgili cerrahi müdahaleler veya önceden geçirilmiş bir dış gebelik, dış gebelik riskini artırabilir.
Tüm korunma yöntemleri, dış gebeliğe karşı koruma sağlar. Ancak bazı korunma yöntemlerinin kullanım hatası yapılması durumunda, gebelik dış gebelik riskini artırabilir. Bu özellikle tüplerin bağlanması veya spiral kullanımı için geçerlidir.
DİKKAT!!
Korunma yöntemi kullanmış olsa bile adet gecikmesi yaşayan her kadının, mutlaka bir GEBELİK TESTİ yaptırması gereklidir. Test pozitif sonuç verirse, en kısa sürede ULTRASON ile normal yerleşimli bir rahim içi gebelik görüntülenmelidir.
Beta-hCG değerleri uygun bir süre sonra (beta-hCG>2000 mIU/ml) normal gebelik görünmüyorsa veya beta-hCG değerleri beklenen şekilde artmıyorsa, dış gebelik düşünülmelidir ve uygun tetkikler yapılmalıdır.
Dış gebelik tanısı için beta-hCG takibi, transvajinal ultrason (TVUSG) ve gerektiğinde rahim içi dokusunun patolojik incelemesi gibi yöntemler kullanılır.
Dış gebelik tanısı konulduğunda, hemen tedavi planlanır.
Erken tanı konmuş ve ilerleme göstermeyen dış gebeliklerde ilaçla veya cerrahi müdahale gerekmeksizin İZLEM yapılabilir ve beta-hCG değerlerinin düşmesi beklenir.
Diğer durumlarda, hastanın kanamı yoksa ve tüplerde patlama belirtileri yoksa metotreksat adı verilen bir ilaçla tedaviye başlanabilir.
Metotreksat tedavisi genellikle tek dozda uygulanır, ancak nadiren çift doz gerekebilir.
Metotreksat tedavisine yanıt alınamazsa veya aktif kanama veya tüp patlaması gibi belirtiler varsa, cerrahi bir müdahale gerekebilir ve bu genellikle laparoskopi ile gerçekleştirilir.